Що таке сюжетування (групування) публікацій та як ним користуватись

Що таке сюжетування (групування) публікацій та як ним користуватись

Для зручної аналітики повідомлень про ваш чи конкурентний бренд, персону, подію чи організацію у системі Semantrum існує функція "Створення сюжетів".

Що таке сюжети і для чого вони потрібні?


Сюжети - це публікації, згруповані за подібністю теми. Це не повні дублі, у яких точно співпадає весь текст, а відібрані системою публікації за кількістю схожих слів, які є ключовими для текстів.
Сюжетування – це інструмент групування окремих публікацій у вибірці (відфільтровані публікації) за параметром збігу ключових слів у їх текстах. 

За допомогою функції сюжетування можна:
  1. Побачити, чи є інформаційний тренд, що стає дедалі більшим за кількістю повідомлень або за кількістю контактів, - наприклад, коли публікації за цією темою почали розповсюджувати більш відвідувані ЗМІ чи почались перепублікації і рерайти на інших сайтах.
  2. Відслідкувати, як розповсюджувався ініційований вами прес-реліз чи інформація від вашого конкурента, порівнювати інформаційні тренди між собою.
  3. Вчасно виявляти інформаційні атаки чи початок чорної піар-кампанії проти вашого бренду чи ключової персони.
  4. Виявляти медійні тренди у галузі, в якій працює ваша компанія, та використовувати їх як інформаційні приводи для комунікації про ваші товари чи послуги.

Як відбувається сюжетування повідомлень?

  1. Тексти порівнюються системою не за точним і повним збігом текстів, а за наявністю слів, які визначаються системою як ключові для даних текстів. Ці ключові слова система визначає сама, вони не відповідають словам для підсвічування в рубриці/ах.
  2. Сюжетоутворюючим (головним у сюжеті) визначається документ, який потрапив до системи раніше за всіх інших документів у сюжеті. Зазвичай це документ, що з'явився раніше за датою і часом у системі, тобто це не обов'язково саме перша публікація в ЗМІ, оскільки різні джерела систсема сканує з різною швидкістю. 
  3. Сюжетування не може перекладати ключові слова з однієї мови іншою, тому зазвичай схожі документи російською та українською мовами не об'єднуються в один сюжет. Документи різними мовами можуть об'єднуватися в один сюжет лише у випадку, якщо ключові слова мають однакове написання різними мовами.
  4. Сюжетування не зважає на тональність документа, автотеги, теги та інші параметри документа, тому в один сюжет можуть потрапляти публікації з різною тональністю. Користувачі з відповідними правами можуть змінювати тональність всього сюжету. Детальніше про зміну тональності публікацій в режимі перегляду сюжетів.

Створення сюжетів

Створювати сюжети можна :
  1. з одною обраною темою;
  2. з двома або більше обраними темами;
  3. з усіма темами;
  4. при виборі одного або декількох тегів
Як обрати одну, декілька або усі теми, дивіться - тут.

На панелі дій з публікаціями натисніть на іконку генерування сюжетів. Автоматично будуть згруповані у сюжети публікації, які відфільтровані на даний момент. За деякий час з’явиться повідомлення про формування сюжетів, натисніть плашку «Підтвердити». 


Відображення сюжетів


Сюжети відображаються як стрічки сюжетоутворючих (головних у сюжеті) документів, які відображають лише ознаки цього сюжетооутворючого документа.
На панелі дій з публікаціями ліворуч відображається кількість документів та кількість сформованих сюжетів.
На панелі дій знаходиться вікно вибору сортування сформованих сюжетів: за кількістю документів у сюжеті або за сумарним охопленням сюжетів.
На сюжетоутворюючих документах відображається індекс медіапомітності усіх документів сюжету (Дізнатись більше про Індекс медіапомітності).
На сюжетоутворюючих документах відображається сума охоплень усіх документів у сюжеті (Як у системі Semantrum розраховується прогнозна кількість переглядів публікації).





Перегляд сюжетів


На панелі дій з публікаціями ви побачите кількість публікацій, що потрапила у вибірку за темою/темами та кількість створених системою сюжетів.
Для того, щоб передивитися публікації, що потрапили до сюжету, натисніть на Меню перегляду публікацій , цифра означає кількість публікацій, що увійшли до сюжету. Ця кількість не включає сюжетоутворюючий документ. Тобто, якщо біля меню документів у сюжеті стоїть цифра 38, то всього у сюжеті 39 документів (сюжетоутворючий + 38 схожих). Якщо сюжет складається лише з сюжетоутворюючого документа (тобто система не знайшла схожих документів), то біля меню документів у сюжеті відображатиметься 0. При натисканні на сюжетоутворюючий документ користувач потрапить у цей конкретний документ, а не у сюжет.


Зверніть увагу:
  1. Функція сюжетування може обробляти до 3 000 публікацій. Якщо під час створення сюжетів у вас відфільтрована більша кількість публікацій, то система сюжетує тільки перші 3 000 публікацій. Інші документи не враховуватимуться і не відображатимуться в сюжетованому списку. Чим більше документів у вибірці, тим довше відбувається сюжетування.
  2. Обирати публікації для сюжетування непотрібно.
  3. Чим менший масив, тим точніше відбувається сюжетування. Сюжетоутворюючий документ для таких великих сюжетів може не бути найрепрезентативнішим документом, тому при аналізі сюжетів у великих масивах завжди потрібно дивитися всередину сюжету.
Гарного користування системою Semantrum!


    • Related Articles

    • Як експортувати сюжети у форматі .docx

      В режимі сюжетування (дізнайтесь більше про те, що таке сюжетування) ви можете експортувати сюжетовані списки публікацій у різних форматах: із різною кількістю та форматом даних, із повними та скороченими текстами публікацій. Які опції можливі для ...
    • Як змінити тональність сюжету

      В режимі сюжетування (дізнайтесь більше про те, що таке сюжетування) користувачі можуть використовувати функцію масової роботи із сюжетами для того, щоб корегувати за необхідності тональність схожих публікацій, згрупованих системою у сюжети. Після ...
    • Групування тегів за допомогою префіксів

      Групування тегів за допомогою префіксів Теги можуть групуватися за наявності у назві т.зв. префікса тега - слова або кількох слів, після яких стоїть двокрапка і далі назва тега. Цей префікс є назва групи тегів. Групування тегів дозволяє вам: бачити у ...
    • Робота з тегами у режимі перегляду сюжетів

      В системі Semantrum користувачі можуть додавати теги в публікації - мітки, за якими зручно в подальшому аналізувати масив даних. В системі також можна налаштувати автоматично додавання тегів за наявністю в публікаціях певних ключових слів. Дізнайтесь ...
    • Що таке автоматичне тегування публікацій?

      Що таке автотеги? Автоматичні теги - це додаткова автоматична класифікація публікацій на основі ключових слів, які у них згадуються. Автотеги налаштовуються індивідуально для кожного акаунту та додаються до публікацій автоматично після їх надходження ...