Визначення тональності

Визначення тональності

Що таке тональність (емоція)?

Тональність - це емоційне забарвлення повідомлення, як правило містить суб’єктивну оцінку автора стосовно певного об’єкту.

Важливо розуміти, що це не констатація факту, приємного чи ні, а саме емоційне забарвлення. Тобто повідомлення "ТОВ "Барвінок-Ві" програв судову справу проти ТОВ "Нагідки" буде мати нейтральне забарвлення, адже це констатація факта, а повідомлення "Негідники з ТОВ "Барвінок-Ві" взяли гроші та не відвантажили товар" - негативне, оскільки у повідомленні міститься оцінка компанії ("Негідники").

Як визначається тональність у системі Semantrum?

У системі у режимі "Тематичні рубрики" використовується механізм визначення тональності на основі ML-алгоритмів. 



МЛ-тональність - механізм визначення тональності тексту стосовно об'єкта моніторингу за допомогою AI-моделі, натренованої на корпусі текстів. Ці тексти спочатку були розмічені вручну за тональністю по відношенню до об'єктів, що зустрічалися в текстах. Для цього використовувались правила оцінки тональності, які використовуються під час роботи медіа-аналітиків.

Для МЛ-тональності використовується так званий об’єктно-орієнтований алгоритм визначення тональності (Entity related sentiment analysis), тобто емоційне забарвлення повідомлень визначається не просто для публікації як такої, а стосовно об’єкту моніторингу у темі. Об’єкт моніторингу - це ті ключові слова, які у вашій темі/темах визначені як "виділені ключові слова".
Під час створення теми менеджером системи або користувачем необхідно в окреме поле виділених ключових слів ввести ті слова та словосполучення, відносно яких буде визначатись тональність (детальніше про це - тут). 

Зверніть увагу:
Якщо ви створюєте тему самостійно, зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат в системі, щоб ввімкнути для теми МЛ-тональність.

Наприклад, публікація може мати в цілому негативне емоційне забарвлення, якщо вона стосується теми корупції, однак, якщо ця стаття потрапила в тему моніторингу щодо антикорупційного державного органу, вона може бути нейтральною (в залежності від змісту статті), оскільки тональність визначається саме стосовно цього держоргану. 

Публікація буде отримувати тональність стосовно кожної теми, до якої вона належить у вашому акаунті. Тобто, якщо в документі зустрічається декілька об’єктів моніторингу (тобто один документ потрапив до декількох тем), він може мати різну тональність стосовно кожного згаданого об’єкту моніторингу. 

Як можна використовувати тональність в Semantrum

Тональність визначається для кожної публікації, яка потрапляє в ваш акаунт. Тональність публікацій можна використовувати для розуміння специфіки інфополя, пошуку лояльних/нелояльних джерел в ЗМІ та в соцмережах, порівняння своєї компанії з конкурентами тощо. Також на основі визначення тональності в системі розраховується Індекс лояльності медіа (детальніше про Індекс тут).

В системі Semantrum користувачі можуть:
  1. користуватись фільтром за тональністю публікацій;
  2. робити збережені запити із використанням фільтру за тональністю та отримувати сповіщення за появою публікацій певної тональності, наприклад – отримувати алерти за негативними згадуваннями;
  3. самостійно корегувати автоматично визначену тональність, редагувати тональність для багатьох публікацій одночасно та для сюжету/декількох сюжетів;
  4. фільтрувати публікації із автоматично визначеною тональністю та публікації з корегованою користувачем тональністю;
  5. користуватись даними про тональність публікацій в експортах переліку публікацій та в експортах автоматичних звітів;
  6. отримувати дані про тональність публікацій у стандартних графіках та у персонально налаштованих дашбордах.

Відображення тональності 

У стрічці публікацій кожен документ має кольоровий індикатор тональності. Цей індикатор відображає тональність документа стосовно об'єкта моніторингу тієї теми, у якій в даний момент знаходиться користувач. 




Користувач, якій має відповідні права, може редагувати тональність документів (як окремого документу, так і багатьох обраних документів). Детальніше про ролі і права користувачів. Детальніше про те, як змінити тональність публікації.

Якщо тональність документа була змінена користувачем, індикатор тональності відображається пунктиром. Якщо користувач змінив тональність документа, інші користувачі цього ж аккаунту бачать цей документ також із зміненою тональністю.

Зверніть увагу:
Якщо необхідно повернутись до автоматичної тональності, це можна зробити шляхом повторного наповнення даної теми документами за потрібний період. Детальніше про редагування та наповнення тем.

На панелі фільтрів доступні фільтри за тональністю, а також за тією ознакою, чи була тональність змінена користувачем. 



Що робити, якщо...
Я бачу індикатор тональності на публікації, і він різнокольоровий, що це означає?
Таке відбувається, коли для вибірки обрано більше однієї теми,  документ потрапив в декілька тем одночасно, та має різну тональність стосовно різних об’єктів моніторингу, згаданих у документі. На індикаторі відображається тональність публікації для всіх обраних тем, пропорційно тому, скільки разів публікація визначена нейтральною або негативною для обраних тем.

Індикатор тональності прозорий та блимає.
Таке відбувається, якщо за певних технічних причин система не встигла обробити документ та визначити його тональність. Декількох секунд як правило достатньо для того, щоб цей процес завершився.  

Індикатор тональності неоднорідний (пунктиром)?
Таке відбувається, якщо тональність була змінена вручну.

Гарного користування системою Semantrum!


    • Related Articles

    • Як змінити тональність публікації

      Ви можете самостійно змінювати тональність публікацій, якщо системна тональність з якоїсь причини вас не влаштовує. Це можна робити як для кожної публікації окремо, так і для багатьох публікацій одразу. Детальніше про те, як змінити тональність ...
    • Як змінити тональність сюжету

      В режимі сюжетування (дізнайтесь більше про те, що таке сюжетування) користувачі можуть використовувати функцію масової роботи із сюжетами для того, щоб корегувати за необхідності тональність схожих публікацій, згрупованих системою у сюжети. Після ...
    • Автоматичне визначення суб'єктності публікацій

      Запитання Відповідь Що таке  суб'єктність? Суб'єктними вважаються публікації, в яких об'єкт моніторингу є джерелом інформації, та публікації, в яких є посилання на об'єкт моніторингу як джерело інформації (персону, компанію, її представника, ...
    • Автоматичне визначення суб'єктності публікацій

      Що таке суб'єктність та як вона визначається У тематичних рубриках Semantrum (які формуються за ключовими словами) є можливість автоматично визначати наявність у публікаціях прямого, непрямого мовлення об'єкта моніторингу або посилання на об'єкт ...
    • Інтерфейс системи у браузері смартфона та планшета

      Якщо ви користуєтесь системою у браузері пристрою з невеликим екраном (наприклад, планшет або смартфон), панель фільтрів може приховуватись автоматично, щоб забезпечити відображення стрічки публікацій. Приховується також панель тем. Є відмінності ...