Що робити, якщо не вдається знайти потрібну публікацію?

Що робити, якщо не вдається знайти потрібну публікацію?

Кожен інтернет-користувач хоча б раз опинявся у ситуації, коли пошук не давав бажаних результатів. Подібні випадки трапляються і в користувачів системи Semantrum, але їх можна мінімізувати, якщо краще розібратись у принципах роботи системи. Пропонуємо вам з'ясувати причини відсутності необхідної публікації та дізнатись, як можна додати її до вашого моніторингу :)

Якщо під час пошуку у темі/темах  ви не знайшли необхідної публікації, варто перевірити декілька важливих моментів.

Перевірка джерела моніторингу

  1. Перш за все, перегляньте ще раз, які типи джерел моніторить Semantrum, щоб впевнитися, що система зможе зібрати інформацію з  необхідного Вам джерела. Варто пам'ятати, що моніторинг Інтернет-ЗМІ має деякі виключення, а саме, сайти, які не мають новинних розділів (тобто таких даних, які додаються періодично та мають встановлену дату створення), лендінги, сайти-візитівки, сторінки з анонсами заходів різноманітних організацій.
  2. Якщо час розміщення публікації  на сайті не перевищує 10-30 хвилин, вона може бути ще неопрацьованою системою. Публікації із Інтернет джерел потрапляють до системи із певною затримкою, яка залежить від швидкості наповнення матеріалами даного ресурсу, та може становити від 30 хвилин до 2 годин.
  3. Перевірте налаштування відображення типів ЗМІ у вашому особистому кабінеті. Наприклад, якщо загалом теми налаштовані на збір інформації з усіх типів джерел, а ви в налаштуваннях вашого акаунту обрали відображення тільки соцмереж, публікації з web-джерел ви не будете бачити, але вони будуть продовжувати накопичуватись в акаунті, їх також будуть бачити інші користувачі вашого акаунту. Детальніше про те, як налаштувати відображення типів ЗМІ в акаунті. А також перевірте обрані фільтри на панелі фільтрів, чи не обрані там налаштування, які виключають пошук потрібної публікації. Детальніше про фільтр за типом джерела. 
  4. Зверніть увагу, що моніторинг ТБ, та радіо здійснюється за визначеною сіткою ефіру (радіо та ТБ), яка містить в основному новинні випуски. Моніторинг преси здійснюється за визначеним переліком джерел.

Перевірка пошукового запиту

  1. Перевірте, чи немає помилок у пошуковому запиті. Варто звернути увагу, чи не видає помилку система під час пошуку через використання спеціальних символів. Найчастіше пошук публікації ведеться за її заголовком, який може містити символи : , та інші. Видаліть ці символи та спробуйте здійснити пошук ще раз. Перегляньте правила використання Інформаційно-пошукової мови у Semantrum та відредагуйте запит.
  2. Перевірте обрані фільтри на панелі фільтрів, чи не обрані там налаштування, які виключають пошук потрібної публікації. Для перевірки використовуйте кнопку "Перегляд поточного стану фільтрів" (Детальніше про основні елементи інтерфейсу).
  3. Для того, щоб та чи інша публікація потрапила у ваш акаунт, необхідно, щоб вона містила хоча б одне ключове слово/словосполучення, за якими налаштовані теми в акаунті. Переконайтесь, чи наявні у статті ключові слова, які присутні у налаштуваннях ваших тем. Для цього потрібно відкрити вікно редагування теми. Детальніше про редагування тем.
  4. Якщо ви не впевнені, до якої теми повинна буда потрапити публікація або не маєте прав на перегляд/редагування тем, вийдіть із усіх тем та спробуйте здійснити пошук по всьому акаунтуДетальніше про перегляд тем.
  5. Якщо в публікації немає ключових слів, за якими налаштовані теми, ви можете створити нову тему із потрібними ключовими словами (за умови, що за вашим тарифним ще не використана доступна кількість тем в акаунті). Детальніше про створення теми в Semantrum. Ви також можете додати нові ключові слова до існуючої теми (детальніше про редагування тем), а також додати історію попередніх публікацій для цієї теми, щоб довантажити пропущені публікації (детальніше про заповнення тем публікаціями за попередні періоди).
  6. Необхідна публікація могла не потрапити до моніторингу через наявній в ній стоп-словаДізнатись більше про виключення ключових слів із пошуку.
  7. Моніторинг соцмереж за хештегами також має певні особливості. Для того, щоб публікації за хештегом потрапили в конкретну тему, необхідно, щоб в ключових словах були записані слова з хештегів, адже часто їх написання відрізняється від звичайних ключових слів (написання латиницею, відсутність пробілів тощо).
Для того, щоб мати можливість переглядати налаштування та редагувати власні теми, користувач повинен мати відповідні права. Якщо тему створювали не ви, але вам потрібно її відредагувати або дізнатись особливості її налаштування, зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат в системі.

Перевірка налаштувань теми

  1. Якщо ключові слова теми наявні в публікації, впевніться, чи була заповнена історія за необхідний період для теми. Пам'ятайте, що за замовчуванням документи починають потрапляти у тему з моменту створення теми. Дізнайтесь більше про заповнення тем публікаціями за попередні періоди.
  2. Зверніть увагу на обрані типи ЗМІ при налаштуванні теми. Ви або менеджер з підтримки могли виключити з переліку необхідний тип ЗМІ і, як наслідок, публікація не потрапила у тему. Якщо ви самостійно редагуєте тему, то додайте потрібний тип медіа та обов'язково  запустіть наповнення історії за попередній період.

Якщо усі моменти було розглянуто, і публікація дійсно повинна була потрапити у тему, зверніться до вашого менеджера підтримки або напишіть у чат в системі. Наші менеджери підкажуть вам, чому публікації немає в акаунті, та визначать необхідні кроки для додавання джерела до моніторингу у системі.

Можливі причини пропусків публікацій з Інтернет ЗМІ та соцмереж
  1. Для того, щоб система могла отримувати інформацію з Інтернет ЗМІ, кожен сайт повинен бути підключений до моніторингу у системі. Здійснюють цю роботу спеціалісти відділу контенту. Наразі підключено більше 14 тис сайтів, і кількість джерел в системі постійно зростає. Але деяких сайтів (нещодавно стоврених, невеликих або зарубіжних) могли не скануватись раніше. Якщо ви не бачите у вашому акаунті жодної публікації із даного джерела, можливо, воно не було раніше підключене до сканування у системі. Крім того, іноді сайти змінюють адреси сторінок/розділів, або структуру статей, що призводить до помилок в обробці даних. Якщо ви перевірили написання запиту, ключові слова, налаштування пошуку і все одно не можете знайти потрібну публікацію, можливо, сайт не підключений до сканування, або в його скануванні сталась помилка. У цьому випадку необхідно звернутися до вашого менеджера підтримки або написати у чат в системі. Наші менеджери підкажуть вам, чому публікації немає в акаунті, та визначать необхідні кроки для додавання джерела до моніторингу у системі. Якщо сайт не блокує сканування та немає інших технічних проблем, наші фахівці підключать/відновлять сканування сайту та завантажать пропущену публікацію в систему та в ваш акаунт.
  2. Якщо ви стикнулись із випадком пропущеної публікації із соцмереж, зверніть увагу на те, як саме моніториться та чи інша соцмережа (детальніше про моніторинг соцмереж). Для покращення моніторингу тієї чи іншої соцмережі зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат. Вам запропонують один із варіантів (або обидва, в залежності від того, про яку соцмережу йдеться): а) додати потрібні вам ключові слова по прямого пошуку в соцмережі; б) додати до моніторингу певні сторінки/канали соцмережі.

Гарного користування системою Semantrum!



    • Related Articles

    • Моніторинг іноземних Інтернет ЗМІ

      Завдяки Семантруму ви можете постійно моніторити українські веб джерел, а також ЗМІ інших країн світу. Система налаштована таким чином, що найбільше покриття забезпечене серед Інтернет-ЗМІ таких країн: Україна, США, Канада, Великобританія, Польща, ...
    • Моніторинг соцмереж

      Соцмережі, які моніторить Semantrum: Facebook Youtube Twitter Instagram Telegram TikTok Кожна соцмережа сканується по-різному, в залежності від її структури та технічних обмежень. Моніториться тільки відкрита інформація. Із соцмереж Semantrum може ...
    • Моніторинг Інтернет ЗМІ

      Semantrum моніторить 215 000+ сайтів новин, інформаційних агентств, онлайн-представництв, держорганів та компаній. Іноземні web-джерела представлені в Semantrum здебільшого найбільш відомими та важливими Інтернет ЗМІ. Моніторинг іноземних Інтернет ...
    • Пошук публікацій в темі/темах

      Пошук згадувань у темі Ви можете здійснювати наскрізний пошук за темою/темами, які наявні у вашому аккаунті. Якщо вам потрібно знайти якесь слово/персону/компанію, яка згадувалась разом із ключовими словами у певній темі, або перевірити, чи потрапила ...
    • Пошук ключових слів у заголовках публікацій

      Пошук ключових слів у заголовках публікацій Якщо вам потрібно знайти публікації, в яких ключові слова винесені в заголовки, ви можете скоритатись пошуком по заголовкам публікацій. Такий пошук ігнорує тексти публікацій. Використовуйте пошук по ...