Що таке тема і об’єкт моніторингу?

Що таке тема і об’єкт моніторингу?

Що таке тема і об’єкт моніторингу?

Тема - це набір ключових слів, які описують об'єкт вашого моніторингу (що саме ви відстежуєте в медіа-просторі) і за якими буде відбуватися пошук згадувань за типами джерел, які моніторить Semantrum (див. Які типи джерел моніторить Semantrum).

Об'єктом моніторингу в темі може бути організація, її конкуренти, бренд, персона, інформаційна компанія, подія (наприклад, акція «Скажи путіну ні»).

Тема – це одне ключове слово, чи їх може бути більше?

У темі може бути багато ключових слів, для зручності вони можуть бути пов'язані логічно, але це не обов'язково (в одній темі можна  поєднувати моніторинг згадок компанії та її конкурентів, але це може бути незручно з точки зору подальшого аналізу інформації). Пошуковий запит, який використовується в темі, має обмеження за кількістю символів – 3072 (разом із пробілами та спеціальними знаками).
Якщо в темі потрібно відслідкувати окремі ключові слова, використовуйте теги. Наприклад, якщо у темі за вашою компанією вам потрібно відслідковувати згадування різних спікерів компанії, непотрібно створювати окремі теми для кожного спікера, достатньо в темі налаштувати тегування спікерів. Ви можете самостійно додавати/видаляти теги, якщо потрібно налаштувати автоматичне тегування, зверніться до менеджера підтримки, або напишіть в чат в системі.

Скільки публікацій може бути в одній темі? 

Кількість публікацій не обмежена. Обмеження накладається лише на глибину архіву (у місяцях чи роках), який доступний для перегляду в акаунті (однаковий для всіх тем у ньому). Це обмеження залежить від тарифного пакету.
Система також не дозволяє створювати нову тему, в якій за місяць збирається понад 50 тис. публікацій. 

Чи може сам користувач додавати теми?

Так, можна самостійно створювати чи змінювати теми моніторингу (див. Створення теми в Semantrum). Ця опція доступна користувачам з роллю, яка дозволяє створювати та редагувати теми в акаунті (див. Ролі і права користувачів). Також ваші колеги із відповідними правами можуть редагувати створену вами тему. Проте ті теми, які створені для користувача менеджерами системи Semantrum, можуть бути не доступні для редагування користувачами. Якщо у вас виникла така проблема, зверніться до Вашого менеджера з підтримки або напишіть у чат.

Якщо мене цікавлять публікації на мою тему, але тільки з певних джерел, чи можу я так налаштувати тему?

Так! Ви можете налаштувати тему за окремими типами ЗМІ, наприклад, Facebook, Twitter, web джерела тощо (див. Створення теми в Semantrum). Якщо вас цікавить моніторинг лише за певними джерелами, такі як окремі сторінки у соцмережах чи окремі сайти (наприклад, сайти державних органів чи сайти ваших конкурентів), такі налаштування для вас зможе створити менеджер з підтримки, для цього зверніться до чату або безпосередньо до вашого менеджера.
Крім того, в темі за допомогою фільтрів за джерелами (або за будь-якими іншими фільтрами) ви можете відфільтрувати інформацію та зберегти запит (дізнайтесь більше про збережені запити). Надалі можна користуватися збереженим запитом, застосовуючи його до необхідного періоду публікацій, - таким чином відображатимуться у стрічці тільки публікації з тих джерел, які ви вказали у збереженому запиті. Можна також для такого збереженого запиту увімкнути розсилку на e-mail нових публікацій (див. Налаштування алертів).

Чи можна змінювати теми?

Можна, але не частіше за одну тему на тиждень, або і більшу кількість тем, якщо зміни не відбуваються часто, якщо ви звертаєтесь до менеджера підтримки. Якщо у вас є відповідні права (Детальніше про ролі і права користувачів), ви можете самостійно редагувати створені вами або вашими колегами теми (детальніше про редагування тем). Якщо ви не маєте прав чи не бачите меню редагування теми, зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат в системі. Система не обмежує кількість редагувань теми, але є обмеження за кількістю додавань історій повідомлень (ретро-заповнення). Система інформує про доступну кількість днів, за які можна завантажити історію за вашою темою, а також про кількість доступних завантажень. Ці ліміти діють загалом в акаунті та регулюються тарифним планом. Період ретро-заповнення визначається вашим тарифом і може складати від 30 до 356 днів (дізнайтесь більше про заповнення тем публікаціями за попередні періоди).

Чи можу я самостійно ввімкнути заповнення ретро для теми?

Так, у вікні редагування теми є можливість ввімкнення заповнення історією публікацій за попередні періоди. Якщо у вас є відповідні права (Детальніше про ролі і права користувачів), ви можете самостійно редагувати створені вами або вашими колегами теми (детальніше про редагування тем). Якщо ви не маєте прав чи не бачите меню редагування теми, зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат в системі. Система не обмежує кількість редагувань теми, але є обмеження за кількістю додавань історій повідомлень (ретро-заповнення). Система інформує про доступну кількість днів, за які можна завантажити історію за вашою темою, а також про кількість доступних завантажень. Ці ліміти діють загалом в акаунті та регулюються тарифним планом. Період ретро-заповнення визначається вашим тарифом і може складати від 30 до 356 днів (дізнайтесь більше про заповнення тем публікаціями за попередні періоди).

Чи можна налаштувати тему тільки за негативними публікаціями?

Ні, створити темі тільки за негативом неможливо, оскільки тональність публікацій визначається відносно ключових слів в темі в момент потрапляння публікації до теми (дізнайтесь більше про визначення тональності). Якщо вам потрібно переглядати тільки негативні публікації, ви можете скористатись фільтром за тональністю. Також можна зберегти стан фільтрів із обраною тональністю (дізнайтесь більше про збережені запити), а також підписатись на отримання алертів (сповіщень) про появу публікацій обраної тональності в даній темі (див. Налаштування алертів).

Я отримую в темі дуже багато публікацій, як можна скоротити їх кількість, щоб отримувати тільки основну інформацію?

Ви можете звузити ключові слова у темі, самостійно або з допомогою менеджера підтримки.
Якщо ключові слова не можна уточнити, а інформації все одно забагато, ви можете скористатись декількома способами групування/фільтрації публікацій. Для того, щоб згрупувати публікації в сюжети за схожістю текстів, скористайтесь функцією сюжетування.
Ви можете також обрати на панелі фільтрів тільки головні джерела - за фільтром ваги джерела (детальніше про розмір (вагу) джерела). За вагою джерел можна також налаштувати саму тему, щоб публікації середніх та малих джерел не потрапляли у темі взагалі. Для цього зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат в системі.
Для налаштування теми або для пошуку публікацій у системі можна використовувати такі характеристики, як тематика та категорія джерел. Наприклад, можна налаштувати тему або використовувати фільтр за ТОП українських джерел (більше про тематику джерел) або виключити джерела-агрегатори (більше про категорії джерел).
Якщо вам важливо бачити всі джерела, але и хочете отримати тільки ті публікації, які найбільше стосуються вашого об'єкта моніторингу, скористайтесь автоматично визначеною роллю в публікаціях (детальніше про визначення ролі) та оберіть тільки публікації в головній ролі.

Гарного користування системою Semantrum!




    • Related Articles

    • Створення теми в Semantrum

      В системі Semantrum користувачі можуть самостійно створювати та редагувати теми моніторингу. Дізнайтесь більше, що таке тема і об’єкт моніторингу. Зверніть увагу: Створення теми доступне лише користувачам з роллю "Створення тем". Дізнатись більше про ...
    • Створення теми про персону

      В системі Semantrum користувачі можуть самостійно створювати та редагувати теми моніторингу. Детальніше про те як створити тему в Semantrum. Використовуйте пошукову мову системи для більш точного пошуку. Вона дозволяє створювати складні запити із ...
    • Чому ця публікація потрапила до теми?

      Під час моніторингу трапляються випадки, що до теми потрапили документи, які не відповідають очікуваним результатам пошуку чи потребують більшої конкретизації. Такі ситуації можуть виникнути з різних причин але їх можна уникнути, якщо краще ...
    • Що таке дашборд і які його можливості

      Що таке дашборд? Дашборд - це інструмент для візуалізації результатів моніторингу, набір інтерактивних графіків та показників, які налаштовані для однієї або декількох тем. Використання дашборда значно спрощує процес аналізу даних, адже ви отримуєте ...
    • Створення теми про компанію/організацію

      В системі Semantrum користувачі можуть самостійно створювати та редагувати теми моніторингу. Детальніше про те як створити тему в Semantrum. Використовуйте пошукову мову системи для більш точного пошуку. Вона дозволяє створювати складні запити із ...