Що таке дашборд і які його можливості

Що таке дашборд і які його можливості

Що таке дашборд?

Дашборд - це інструмент для візуалізації результатів моніторингу, набір інтерактивних графіків та показників, які налаштовані для однієї або декількох тем. Використання дашборда значно спрощує процес аналізу даних, адже ви отримуєте у зручній формі зведені дані з усього вашого акаунту.

Фахівці Semantrum розробили стандартний дашборд, який дає відчути основні переваги цього методу візуалізації даних. Стандартний дашборди дають можливість моніторити основні показники (кількість згадувань, динаміка, охоплення, розподіл за тональністю, рейтинги джерел, ролі, суб'єктність, порівняння тем, згадування тегів тощо) та метрики (Індекс помітності у медіаІндекс лояльності медіа), фільтрувати дані за багатьма параметрами, отримувати дані за регіонами джерел згадувань на картах, аналізувати згадування у соцмережах. Дашборд оновлюється за розкладом, який можна налаштувати під ваші потреби. 


Крім того, дашборд може бути налаштований персонально під ваші потреби. Можна додати необхідні вам графіки, відображення потрібних сумарних показників, відображення КПЕ, додавати потрібні вам фільтри, змінювати кольори, додати ваш логотип. У дашборді можуть використовуватись практично всі характеристики згадувань, які ви отримуєте у Semantrum, а також додавати інші метрики за вашими побажаннями. У персоналізований дашборд також можна додавати будь-які ваші дані, наприклад дані про відвідуваність вашого сайту з Google Analytics.

Чи потрібен мені дашборд?

Тепер достатньо одного швидкого погляду на першу сторінку дашборду, щоб зрозуміти картину дня. Основні метрики у динаміці порівняно з попереднім періодом дозволять зрозуміти наявні фактори ризику чи популярність у медіа обраної теми.
На відміну від графічного режиму представлення даних (режим "Графіки"), у дашбордах ви можете отримати більш глибокий аналіз даних, в тому числі в розрізі охоплення аудиторії, порівняти більше тем тощо. У кастомізованих дашбордах ви можете отримати аналіз ваших персональних метрик та KPI, є можливість налаштувати колірну гаму графіків під бренд бук клієнта з логотипом чи іншими зображеннями.

Чи буде у мене в обліковому записі дашборд?

Наявність дашбордів визначається Вашим тарифом. Ваш менеджер з продажів проконсультує вас з питань тарифних пакетів або можливості додати дашборд до вашого поточного тарифу. Якщо ви хочете дізнатись більше про те, чи потрібен вам дашборд, напишіть вашому менеджеру підтримки або у чат у системі.

Як часто оновлюються дашборди?

Стандартна частота оновлення дашбордів – один раз на добу (вночі або вранці). Але в окремих випадках графік оновлення може бути налаштований під вас.

Що я можу отримати у стандартному дашборді?


Завдяки дашборду у Semantrum ви можете:
  1. збирати та фільтрувати статистику кількості згадувань та кількості контактів з аудиторією (GPR) за вашою темою за обраним періодом;
  2. аналізувати розподіл згадувань за тональністютипами ЗМІроллю, за країнами та регіонами України (на карті) у відсоткових та кількісних показниках;
  3. візуалізувати ключові показники ефективності: Індекс медіапомітності (MV)Індекс лояльності медіа (MFI);
  4. отримати кількісне та якісне порівняння конкурентів, відслідковувати зміни показників порівняно з попереднім періодом;
  5. відстежувати динаміку за тегами:
  6. переглядати рейтинг джерел за типами ЗМІ, рейтинг інфлюенсерів у соцмережах.
  7. вивантажувати графіки у вигляді різних типів даних.

За замовчуванням, дашборд складається з 4 сторінок:
  1. Аналіз теми;
  2. Порівняння тем (у тому випадку, якщо у вашому акаунті більше 1 теми);
  3. Порівняння тегів (у тому випадку, коли у вашому акаунті присутні теги або автотеги);
  4. Джерела та інфлюенсери (за вашим бажанням).

Перша сторінка "Аналіз теми" містить широкий набір графіків і показників, що використовуються найчастіше та дають вичерпну інформацію про тему: кількість згадок, кількість контактів, тональність, динаміка згадувань та охоплення, типи ЗМІ, динаміка за типами ЗМІ, рейтинги джерел та авторів, розподіл за роллю та суб'єктністю, рейтинг регіонів джерел, країни джерел на карті тощо.
На другій та третій сторінках ви отримаєте порівняння тем та тегів між собою. На панелі фільтрів ви також можете обрати, які саме теми/теги/типи тегів будуть порівнюватись на графіків. Завдяки цим сторінкам дашборду ви можете, наприклад, порівнювати показники вашої компанії та конкурентів (якщо такі налаштовані у вашому акаунті) або показники згадувань спікерів вашої компанії (якщо у вашому акаунті налаштовані такі теги). Крім того, ви зможете переглянути рейтинг тем за показниками ефективності (Індекс медіапомітності, Індекс лояльності медіа) та інтегральну візуалізацію головних показників тем/тегів на бульбашкових діаграмах.
Четверта сторінка присвячена таблицям для аналізу джерел та авторів, які згадували ваші теми та теги. Ви отримаєте можливість дізнатись більше про джерела, проаналізувати типи публікацій у темі та за тегами, проаналізувати поведінку авторів у соцмережах, перейти за посиланнями на першоджерела постів/публікацій, які вас зацікавлять. Це представлення може стати корисним, якщо ви шукаєте можливості для нового партнерства чи вам потрібно відслідкувати авторів незвичної активності у негативних згадках про ваш бренд.

Як розпочати роботу з дашбордом?

Для того, щоб перейти до перегляду дашборду, потрібно впевнитися, що він вже підключений до вашого акаунту. Якщо дашборд вже підключений до вашого акаунту, ви зможете переглянути його, перейшовши до головного меню акаунту та натиснувши на вкладку "Інфографіка".



Готово! Перед вами перша сторінка вашого дашборду і Ви можете розпочинати роботу з інтерактивними графіками.

Зверніть увагу:
  1. Якщо у "Головному меню" ви не знайшли вкладки "Інфографіка", а дашборд повинен бути у вашому акаунті, зверніться, будь ласка, до Вашого менеджера підтримки або напишіть у чат системи.
  2. Іноді при відкритті дашборду, ви можете побачити пусту сторінку  з таким логотипом, це означає треба зачекати декілька хвилин для того, щоб дані завантажились :)

Як використовувати стандартний дашборд

Навігація у дашборді

Для того щоб перейти до повноекранного режиму перегляду дашборд, натисніть  у верхньому правому кутку дашборда. У верхніх кутках дашборду ви побачите кнопку переходу на наступну/попередню сторінку.
На деяких картках або графіках є іконка інформації. Якщо ви наведете курсор на цю іконку, то отримаєте інформацію про метрику на графіку чи картці, а якщо натиснете на цю іконку - перейдете на відповідну сторінку у базі знань.


У полі вибору тем на першій сторінці дашборду необхідно обрати тему, за якою ви бажаєте переглянути інфографіку. Графіки одразу перебудуються за даними по темі.
Деякі графіки дозволяють побачити додаткові дані. Наприклад, на графіках із типами медіа є кнопка "Розкрити соцмережі". Якщо ви її натиснете, то побачите на цих графіках деталізовану інформацію за конкретними соцмережами. Якщо натиснете на кнопку "Об'єднати соцмережі", повернетесь у режим перегляду зведених даних за всіма соцмережами.


На графіках за регіонами джерел можна перемикатись між режимами: співставлення українських та міжнародних джерел, міжнародні джерела, співставлення загальноукраїнських та регіональних українських джерел, регіони джерел (області України). Ці ж кнопки впливають на відображення даних на картах нижче.



Деякі графіки дають можливість переключитись на перегляд відносних (у відсотках) значень. Для цього натисніть кнопку "У відсотках".



Фільтри та інтерактивність

Ви можете використовувати фільтри на панелі у лівій частині дашборду. У фільтрах можна обирати декілька значень. Для цього затисніть на клавіатурі клавішу Ctrl та послідовно обирайте потрібні вам значення. У фільтрах ви можете здійснювати пошук за потрібними вам значеннями. Деякі фільтри також містять об'єднані значення, наприклад, у фільтрах за країнами джерел можна обрати одразу всі міжнародні медіа, у фільтрі за регіонами України - одразу всі регіональні джерела, у фільтрі за типом медіа - одразу всі соцмережі.

Обрані вами фільтри синхронізуються на всіх сторінках дашборду.  Наприклад, якщо ви оберете певних період на першій сторінці, ви отримаєте дані на інших сторінках дашборду за цими ж датами.
Ви можете також натиснути на будь-яку область графіків, і на даній сторінці дашборду графіки перебудуються за обраним вами параметром. Якщо на графіку "Розподіл тональності за контактами" Ви натиснете на частку з негативом, то усі графіки на сторінці перебудуються за фільтром по негативу.

Як очистити обрані фільтри?

Якщо ви натиснули на фільтр безпосередньо на графіку, натисніть на обрану частину графіку ще раз, щоб скинути фільтр. Фільтр також можна очистити, якщо натиснути на гумку нам ним. Для того, щоб скинути всі обрані фільтри, натисніть на кнопку "Скинути фільтри" або оновіть сторінку.


Як обрати часовий крок на графіках з динамікою

В залежності від обраного у на панелі фільтрів періоду на графіках з динамікою з’являється можливість обрати часовий крок. Він дає можливість обирати наступні періоди - день, місяць, рік.  
За замовчуванням, дані у дашборді відфільтровані станом за останній місяць, якщо у фільтрі дат ви не бачите усього потрібного діапазону, зверніться до менеджера підтримки або напишіть у чат системи. 



Зверніть увагу:
  1. Певні елементи перекладаються за мовою інтерфейсу вашого браузера, у якому ви відкриваєте дашборд, наприклад, мапа на графіках країни або області походження джерела тощо.
  2. Дашборд може містити тільки ті дані, які відображені у вашому акаунті, крім випадків, коли ви надаєте системі додаткові дані.

Порівняння поточних даних із попереднім періодом

Якщо під час роботи з даними вас цікавить порівняння показників із попереднім періодом, у стандартному дашборді ви автоматично отримуєте такий розрахунок для найважливіших метрик - кількості та охоплення публікацій, кількості та охоплення негативних/позитивних публікацій. Щоб отримати розрахунок порівняння цих параметрів із попереднім періодом, просто оберіть у фільтрі дат потрібний поточний період. Дашборд автоматично вираховує аналогічний період та порівнює дані. наприклад, якщо ви хочете порівняти дані останнього тижня із попереднім, оберіть у фільтрі дати останній повний тиждень, і ви отримаєте дані про ріст або падіння головних показників порівняно із 7-ма днями до обраного вами періоду. Якщо ви оберете на фільтрі 10 днів, відповідно дані будуть порівнюватись із попередніми 10 днями, якщо оберете місяць - із попередніми 30-ма або 31-м днем (в залежності від кількості днів в обраному місяці).


Експорт даних

Дані з кожного графіка можна експортувати у різних форматах .xlsx  або .csv або як зображення.






Як визначити, які саме публікації впливають на певні значення у дашборді?

Якщо ви працюєте із даними у дашборді, бачите певний сплеск згадувань або інші тенденції, що вас зацікавили, ви можете одразу у дашборді отримати уявлення про те, що саме спровокувало пік згадувань чи вплинуло на інші показники. Для цього визначте, які дані вас цікавлять, та оберіть потрібні вам фільтри. Наприклад, якщо вас зацікавив різкий ріст кількості публікацій, ви можете обрати у фільтрах потрібні дати, далі - звернути увагу на те, які типи ЗМІ вплинули на ріст кількості згадувань. Для того, щоб зрозуміти зміст цих згадувань, скористайтесь таблицею унизу першої сторінки дашборда. Таблиця реагує на обрані вами фільтри та надає інформацію про заголовки публікацій, джерела, типи джерел, тональність, охоплення публікацій, а також містить посилання на оригінал публікації. Таблицю також можна сортувати за всіма її колонками, а також експортувати, як і інші візуалізації.


Що робити, якщо стандартний дашборд вам не підходить?

Навіть стандартний дашборд дозволяє вам отримати персоналізований сервіс. Ви можете визначити, які сторінки дашборду вам потрібні, які варто приховати. Якщо вам непотрібні певні дані у дашборді, їх також можна приховати. Наприклад, можна приховати дані певних джерел, джерел певної країни або від цілої категорії джерел (виключити агрегатори). Крім того, якщо вам потрібно працювати із дашбордами разом із колегами, які не мають доступу до системи, ви можете отримати зовнішнє посилання доступу до дашборду, яке не вимагає логіну і паролю (зверніть увагу, що у такому режимі не підтримується функція експорту візуалізацій). Для налаштування цих параметрів зверніться до вашого менеджера підтримки або напишіть у чат у системі.

Якщо ж ваші бізнес-задачі передбачають потреби, які не задовольняються стандартним дашбордом, ви можете замовити побудову кастомізованого дашборду. Ця послуга дає можливість:
- застосувати узгоджений з вами дизайн;
-  побудувати дашборд з саме тими візуалізаціями, які вам потрібні, додати ті графіки чи віджети, які будуть відображати ваші КРІ;
- додати у дашборд агрегацію ваших даних із інших джерел (OneDrive, Google Analitycs тощо).


    • Related Articles

    • Що таке теги і як їх використовувати?

      Що таке тег? Це мітка, яка може проставлятись на публікаціях автоматично або вручну. Це свого роду класифікаційна ознака. Теги дозволяють фільтрувати публікації, формувати за ними графіки, експортувати дані до звіту. В системі також можна налаштувати ...
    • Автоматична візуальна аналітика (режим "Графіки")

      Що таке режим "Графіки" Режим "Графіки" дає доступ до швидкої візуальної аналітики згадувань за обраними фільтрами. Тут представлені основні графіки за кількісною статистикою згадувань.  У режимі графіків доступні декілька вкладок із тематично ...
    • Що таке автоматичне тегування публікацій?

      Що таке автотеги? Автоматичні теги - це додаткова автоматична класифікація публікацій на основі ключових слів, які у них згадуються. Автотеги налаштовуються індивідуально для кожного акаунту та додаються до публікацій автоматично після їх надходження ...
    • Про систему Semantrum: основні можливості

      Онлайн-система Semantrum – сервіс для моніторингу та аналізу репутації. Система шукає згадки про ваші та конкурентні бренди, компанії, організації, персони та інші ключові слова в базі даних, зібраних з веб-медіа, соціальних медіа, сайтів відгуків та ...
    • Що таке тема і об’єкт моніторингу?

      Що таке тема і об’єкт моніторингу? Тема - це набір ключових слів, які описують об'єкт вашого моніторингу (що саме ви відстежуєте в медіа-просторі) і за якими буде відбуватися пошук згадувань за типами джерел, які моніторить Semantrum (див. Які типи ...